کولوسئوم یا آمفی تئاتر فلاویان در مرکز شهر رم و کشور ایتالیا قرار دارد. این بنای تاریخی در چهار طبقه و با سنگ و مرمر برای برگزاری مسابقات گلادیاتورها و نمایش حیوانات ساخته شده بود.
علت نامگذاری این آمفی تئاتر به کولوسئوم احتمالا به خاطر وجود مجسمه غول پیکر نرون در کنار این سازه باشد. کولوسئوم یکی از مهمترین جاهای دیدنی ایتالیا است که سالانه بیش از 4000 گردشگر و بازدید کننده را به خود جذب میکند.
مطلب مرتبط: برج پیزا کجاست؟ + حقایق جالبی که هیچکس نمیداند
تاریخچه کولوسئوم ایتالیا
کولوسئوم بزرگترین آمفی تئاتر رم باستان توسط امپراطوران وسپاسیان در سال 70 تا 80 میلادی ساخته شد. این تماشاخانه عظیم در جهت برگزاری گردهمایی و همایشها و سرگرمی امپراطور و مردم به بهرهبرداری رسیده بود. در این محل معمولا درگیری و جنگ میان گلادیاتورها یا حیوانات و برده ها صورت میگرفت. این بنای باشکوه که سمبل و نماد شهر رم نیز بهشمار میرود، به مدت 18 قرن بزرگترین آمفی تئاتر دنیا محسوب میشد.
بخش های مختلف کولوسئوم ایتالیا
کولوسئوم یک بنای چهار طبقه با ارتفاع متفاوت در هر یک از طبقهها است. مجموعه کولوسئوم یک طبقه زیر شیروانی دارد و بقیه مجموعه متشکل از اتاقها، دالانها، سرداب و زیرزمینی برای عبور گلادیاتورها و برده ها بوده است. این آمفی تئاتر به سبک معماری یونانی ساخته شده و بصورت بیضی شکل با طاقهایی در میان ستونها قرار دارد. این شاهکار معماری شامل بخشهای مختلفی مانند: میدان نبرد، طبقه زیرزمین، جایگاه تماشاچیان، ورودیها و سایبان کولوسئوم است.
مطلب مرتبط: 10 واقعیت عجیب درباره برج ایفل که احتمالاً نمیدانید!
میدان نبرد
زمین مبارزه یا آرهنا مساحتی بالغ بر 87 متر طول در 55 متر عرض دارد. میدان نبرد این بنا با دیواری به ارتفاع پنج متر برای مبارزه و درگیری گلادیاتورها، حیوانات و بردهها محسور شده است. این مکان بسیار به اندازهای مهیب و عجیب است که قطعا با قرارگیری در این میدان حسی حاکی از دلهره را تجربه خواهید کرد.
جایگاه تماشاچیان
جایگاه تماشگران در بالای میدان نبرد و به صورت پلکانی قرار دارد. چیدمان و ترتیب نشستن تماشاچیان در کولوسئوم بیانگر طبقه بندی اجتماعی در رم بوده است. در نزدیک ترین مکان به میدان نبرد جایگاهی برای امپراطور و اطرافیاناش تعبیه شده است. سایر جایگاههای نزدیک به آرهنا هم متعلق به سناتورها بوده است. در قسمت پشتی جایگاه سناتورها طبقه اشراف جای داشت. بقیه جایگاهها به ترتیب جایگاه شهروندان عادی محسوب میشد که در نهایت طبقه آخر و چهارم مربوط به فقرا و بردهها بوده است. این جایگاههای پلهای بهترین مکان برای عکاسی میتوانند باشند.
طبقه زیرزمین
در قسمت زیرین قسمت تماشاگران زیرزمینی در دو طبقه وجود دارد، که تا سالها گردشگران امکان بازدید از آن را نداشتند. از سال 2021 با شروع بازدیدها از این دالانهای زیرزمینی به زیباییها و شگفتیهای این بنا از دیدگاه بازدیدکنندهها افزوده شد. این زیرزمینها محلی بودند که جنگجویان و حیوانات از آن به زمین نبرد وارد میشدند.
مطلب مرتبط: استون هنج انگلستان؛ مخوفترین بنای جهان؟
ورودی ها
کولوسئوم ایتالی در مجموع 80 ورودی دارد که 76 مورد آن برای ورود و خروج بازدید کنندگان در دسترس است. ورودیهای کولوسئوم معمولا برای مقاصد خاصی طراحی و ساخته شدهاند، مثلا دروازه مرگ که کشتهشدگان در نبرد را از آن عبور میدادند یا دروازه زندگی که افراد شکست خورده اما زنده مانده را از آن عبور میدادند.
کولوسئوم یکی از عجایب هفتگانه جدید
حتما شما عجایب هفتگانه جهان را میشناسید. عجایبی که اهرام ثلاثه مصر، باغهای معلق بابل و غیره را در برمیگیرد. در سال 2001 سازمانی به نام بنیاد عجایب هفتگانه تصمیم گرفت که بر طبق نظرسنجی از مردم کل دنیا عجایب هفتگانه جدید را به جهان معرفی کند.
میلیونها نفر به این سوال پاسخ دادند ( کدام یک از عجایب جهان را در لیست قرار میدهید؟). و سرانجام با بررسی تمامی این پاسخها در سال 2007 این سازمان لیست جدیدی از عجایب هفتگانه به دنیا معرفی کرد، که کولوسئوم ایتالیا هم یکی از آنها بود.
مطلب مرتبط: مجسمه مسیح منجی برزیل | یکی از عجایب هفتگانه جدید
در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که کولوسئوم ایتالیا مکانی پر از رمز و راز و شگفتی است. در رابطه با این آمفی تئاتر داستانها و گفتههای عجیب زیادی وجود دارد که همواره این محل را به یک مکان شگفت انگیز برای بازدید کنندهها تبدیل کرده است. براساس افسانههای نقل شده از این مکان عجیب و اسرارآمیز، این بنا همیشه پر از ارواح مردهگانی است که در جستجوی صلح ابدی سرگردان هستند، اما هرگز به چنین چیزی دست نخواهند یافت چرا که در این مکان به صورت خشونت باری جان خود را از دست داده اند.